A póki co staram się jak najdłużej zachować kolory zielonego lata choćby na talerzu. Dzisiaj musiałam zjeść szybkie śniadanie, bo spieszyłam się na dyżur: kanapki z łososiem i awokado sprawdzają się w tym przypadku idealnie. Awokado to bez wątpienia super food, który idealnie sprawdza się przy rozszerzaniu diety u bobasa, w diecie kobiet ciężarnych, karmiących i wszystkich innych.
Czy wiedzieliście, że awokado:
– choć jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, to wspiera proces odchudzania i zawiera więcej białka, niż bardzo popularne u nas krowie mleko;
– zawiera więcej potasu od bananów korzystnie wpływając na układ nerwowy i pracę mózgu (poprawia pamięć, koncentrację, procesy myślowe);
– zawiera dużo cynku, luteiny, witamin C, E i A, które są przeciwutleniaczami oraz wykazują działanie antynowotworowe (zapobiega rakowi prostaty, piersi, chroni wzrok;
– zawarte w nim związki ulegają przemianie w kwas foliowy, przez co idealnie nadają się jako super food dla kobiet w ciąży;
– obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu;
– jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 orazwielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dzięki czemu chroni przed chorobami układu krążenia i przyczynia się do prawidłowego rozwoju komórek nerwowych.
Zatem zachęcam Was wszystkich do częstego sięgania po ten owoc i życzę Wam udanego weekendu, może jeszcze bardziej letniego, aniżeli jesiennego.
Dajcie znać w komentarzach, czy czekacie na jesień, czy zdecydowanie bardziej wolicie pozostać w klimacie wakacyjnym.
1 Komentarz
Fajnie, że lekarz przyznaje, że jedzenie ma ogromny wplyw na zdrowie. Dzisiaj tego ogromnie w medycynie brakuje bo większość lekarzy twierdzi, że nie ma badań naukowych na temat wpływu żywienia na zdrowie.. To kłamstwo! To sprawia, że tracę wiarę w medycynę i odechciewa mi się chodzić do lekarzy. Dziękuję za bloga, będę zaglądać 🙂