Nie dość, że przygotowuje się ją bardzo szybko, to jeszcze ma tę zaletę, że można codziennie dobierać do niej różne dodatki, dzięki czemu danie nigdy się nie nudzi. Polecam Wam ją szczególnie w sezonie jesienno-zimowym z uwagi na jej cudowne właściwości rozgrzewające. Idealnie nada się też jako propozycja śniadaniowa dla niemowlaków przy rozszerzaniu diety. Można podawać ją maluszkom już od 7 miesiąca życia.
Płatki owsiane zawierają szereg cennych witamin i minerałów. Są źródłem witamin B1, B6 oraz błonnika, białka, żelaza, magnezu, selenu, wapnia i fosforu. Warto na stałe wprowadzić je do naszej diety z uwagi na to, iż:
➡️ podwyższają odporność naszego organizmu,
➡️ obniżają poziom cholesterolu,
➡️ łagodzą objawy astmy,
➡️ sprzyjają poprawie glikemii u osób z cukrzycą i zaburzeniami tolerancji glukozy,
➡️ obniżają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Moją owsiankę zawsze przygotowuję na wodzie. Używam płatków owsianych zwykłych lub górskich, nigdy błyskawicznych. 5-6 łyżek płatków owsianych (1 porcja) zalewam odrobiną wody (na oko). Tak, aby ledwie je przykrywała i gotuję około 5 minut.
W przypadku najmłodszych dzieci jako dodatki doskonale sprawdzą się: rozgnieciony banan, starte jabłko (starajcie się nie używać metalowej tarki), gruszka, maliny, jagody. Dzieciom, które skończyły 1 rok życia do bardziej kwaśnych owoców można dodać odrobinę miodu. W wersji zimowej koniecznie nie zapomnijcie o dodaniu cynamonu, rodzynek, czy suszonych moreli. Smacznego!
1 Komentarz
Uwielbiam owsiankę, jem ją razem z dziećmi niemalże codziennie. Zalewam wrzątkiem kilka łyżek płatków, przykrywam na 5- 10 mini. Następnie dodaję owoce i skrapiam miodem. Dodaje również sezam. Pycha.