Jego ilość i tempo produkcji są kwestią indywidualną, natomiast termin „brak pokarmu” nie ma żadnego poparcia w faktach. Wiele pań niepotrzebnie martwi się tym, że krótko po porodzie z ich piersi wypływa maleńka ilość płynu. W tym przypadku ważniejsza jest jego jakość, a ta w pierwszych dobach po urodzeniu dziecka jest zdecydowanie najwyższa. Właśnie wtedy piersi produkują siarę, czyli bezsprzecznie najcenniejszy pokarm dla noworodka.
Siara (Colostrum), nazywana również młodziwem, to płyn produkowany przez piersi ssaków w czasie połogu. U kobiet zaczyna być wytwarzana już w pierwszej, najpóźniej drugiej dobie od wydania dziecka na świat. Siara to gęsty, żółtawy płyn, którego barwa jest pochodną wysokiej zawartości beta-karotenu. To właśnie siara jest pierwszym pokarmem, jakim matka może się podzielić ze swoim dzieckiem. Zwykle jej produkcja utrzymuje się do około piątego dnia po porodzie, kiedy to zaczyna się tworzyć właściwy pokarm.
Wynika to z jej unikalnego, bezcennego składu. Jest to prawdziwa skarbnica immunoglobulin, szczególnie tych klasy SIgA, a także leukocytów. Potocznie nazywa się siarę najskuteczniejszym antybiotykiem. Ten płyn zapewnia dziecku ochronę przed drobnoustrojami, a tym samym infekcjami. Siara stanowi również źródło kluczowych czynników wzrostu stymulujących rozwój komórek nabłonka przewodu pokarmowego – innymi słowy picie siary przygotowuje układ pokarmowy dziecka do przyjmowania docelowego pokarmu w postaci mleka matki. Składniki zawarte w siarze wzbogacają i rozbudowują florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym noworodka, co sprzyja także szybszemu oddaniu smółki (czyli pierwszego stolca).
Noworodek wypija mikroskopijne ilości siary – na jeden posiłek jest to między 2 a 10 ml (czyli 1-2 łyżeczki do herbaty). Siara jest produkowana przez bardzo krótki czas, w dodatku w małych ilościach, dlatego niezależnie od poziomu zmęczenia po porodzie warto zebrać się w sobie i od razu próbować przystawiać maluszka do piersi. Zwiększy to szansę na maksymalne wykorzystanie siary przez organizm dziecka.
Nie jest prawdą, że mamy wcześniaków nie mają wystarczającej ilości pokarmu, w tym siary. Produkcja młodziwa rozpoczyna się niezależnie od tego, czy dziecko przyszło na świat w terminie, czy kilka tygodni przed czasem. Dlatego, oczywiście w zależności od stanu zdrowia dziecka i stopnia jego rozwoju, warto podjąć próbę przystawienia wcześniaka do piersi, aby dać mu możliwość przyjęcia bezcennych składników wspierających układ odpornościowy i wzbogacających florę bakteryjną lub odciągnąć pokarm ręcznie i podać dziecku na śluzówki jamy ustnej lub do żołądaka.
Skład mleka kobiety, która urodziła dziecko przedwcześnie, różni się od mleka kobiety rodzącej w terminie. Zawiera więcej białka oraz tłuszczów, sodu, chlorków, potasu, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu czy cynku, jest za to uboższe w laktozę.
Siara jest „towarem deficytowym”, ponieważ już w piątej dobie po porodzie zaczyna ustępować miejsca tzw. mleku przejściowemu. Jest to płyn zawierający znacznie więcej laktozy, czyli podstawowego węglowodanu niezbędnego dla prawidłowego rozwoju noworodka. Mleko przejściowe dostarcza dziecku także tłuszczu. Jest przezroczyste, dość mocno rozwodnione, a jego produkcja jest bardzo obfita. Dlatego wiele mam krótko po porodzie obserwuje znaczne zwiększenie objętości piersi, co nazywamy potocznie nawałem pokarmu.
Po około trzech tygodniach od porodu piersi zaczynają produkować tzw. mleko dojrzałe, które ma różny kolor często niebieskawy, jest przejrzyste i znacznie bardziej treściwe niż na początku.
Warto również dodać, że skład i konsystencja mleka zmieniają się także w trakcie karmienia. Początkowo z piersi wypływa bardziej rozwodniony pokarm, zasobny w laktozę, czyli naturalny cukier mleczny. „Resztki” mleka z pojedynczej piersi są gęstsze i zawierają znacznie więcej tłuszczu oraz białka. Właśnie dlatego ważne jest, aby planować karmienie w taki sposób, by dziecko opróżniło całą pierś, przyjmując tym samym wszystkie cenne składniki odżywcze.
Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla wszystkich dzieci , także dla wcześniaków, ponieważ zawiera czynniki wzrostu, laktoferynę, immunomodulatory, immunoglobuliny oraz inne składniki biorące udział w zwalczaniu infekcji.