Wrzesień obfituje przede wszystkim w rzodkiewki, rzodkiew białą(którą uwielbiam) pomidory, cukinię, bakłażana, ogórki, paprykę, buraki, dynię, ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę, marchew, pora i szczypiorek. Dostępne są wówczas także wszelkie sałaty i kapusty, którymi można było zajadać się już w sierpniu.
Co się zaś tyczy owoców, wrzesień to przede wszystkim królestwo: gruszek, jabłek, śliwek, brzoskwiń, nektarynek, żurawiny, winogron, borówek i malin.
Co ciekawe, większość wrześniowych skarbów ma właściwości przeciwutleniające, które dbają o zdrowy i młody wygląd naszej skóry, a także wspomagają reakcje antynowotworowe.
I jeszcze jedna ciekawostka: nigdy nie zrywajcie, ani nie kupujcie zielonych pomidorów, które są niedojrzałe, bo mogą negatywnie wpłynąć na pracę nerek i nadnerczy.
A Wy, po które sezonowe owoce i warzywa sięgajcie najczęściej o tej porze roku?