Jeżeli spodziewacie się maleństwa, najlepiej ograniczyć jedzenie tej potrawy. Przede wszystkim ze względu na znaczną zawartość witaminy A, która dostarczana jest w postaci retinolu.
Według zaleceń maksymalna dawka witaminy A, którą dziennie może przyjmować ciężarna kobieta to 3000 mcg. Większe ilości mogą powodować poważne wady rozwojowe płodu, łącznie z utratą ciąży. Zawartość retinolu w wątróbce może osiągać aż do 22000 mcg w 100 g. Nie wspominając już o tym, że wątroba to magazyn dla różnorakich, odkładających się substancji, w tym metali ciężkich.
I jeszcze jedna związana z tym rada dla przyszłych Mam: uważajcie na kosmetyki z retinolem! Choć właściwie należałoby napisać, abyście generalnie sprawdzały produkty kosmetyczne, z których korzystacie w ciąży(szczególnie w pierwszym trymestrze) i wybierały te z najkrótszym składem.